Prénatal Hearts

Amersfoort

Glasoverkapping vliesgevels tweede huid glasgevel 1

In een aarden geluidswal direct naast de A1, ter hoogte van Amersfoort, staat Prénatal Hearts, het hoofdkantoor van Prénatal verdeeld over 5 verdiepingen.

Allicon heeft voor dit imposante gebouw de transparante glazen kas uitgevoerd. De grote glazen gevels fungeren als een wand welke het geluid en de CO2-uitstoot tegenhouden. Binnen deze glazen overkapping bevinden zich vier enorme ‘huizen’ met ieder zijn eigen functie zoals een kantoorruimte, auditorium, workshopruimte en winkel. De glazen overkapping fungeert als een extra jas voor deze gebouwen. 

Bij dit project is hoog ingezet op duurzaamheid. In die duurzaamheidsdiscussie speelde het klimaat in de kas een belangrijke rol speelde. Gekozen is voor een systeem dat geen extra energie kost. De kas wordt in de zomer gekoeld en in de winter verwarmd met de lucht die uit het onderliggende warenhuis wordt afgezogen. Bovenin de kas zitten computergestuurde kleppen voor de afvoer van de lucht.

In de kas computergestuurde zonwering aangebracht. In de kas zal een semi-binnenklimaat heersen, in de winter is het hier minimaal 15 graden. De gehele kas is uitgevoerd in zonwerend isolerend glas.

Door deze uitvoering ligt het energieverbruik grofweg 30 procent onder de norm van het bouwbesluit.

Architect:De Waal Architecten
Toepassing:Glazen overkapping over kantoor en winkel
Realisatie:2011
Aannemer:Bouwbedrijf De Waal